Ron Nieuwenhuizen

beeldmateriaal

mail@

 

Schilders van het Westland 

 

 

 

 Théophile Emile Achille de Bock is geboren op 14 januari 1851 in Den Haag.
Aanvankelijk als ambtenaar bij de Hollandse Spoorwegmatschappij werkzaam, kreeg zijn ontslag omdat hij te veel aandacht aan het schilderen schonk.
De kunstschilder Jacob Maris is het grote voorbeeld voor De Bock.
In 1881 werkt hij mee aan het Panorama Mesdag van Hendrik Willem Mesdag, samen met diens vrouw Sientje Mesdag-van Houten. Hij schildert daarin de lucht en de duinen.
Als alternatief voor de Pulchri Studio wordt in 1891 door hem samen met Jean Theodoor Toorop de Haagsche Kunstkring opgericht. De Bock overleed in Haarlem op 22 november 1904.
De Bock was een leerling van J .W .van Borselen en J.H. Weissenbruch. Hij is vroeg naar Barbizon getrokken en werd daar sterk beïnvloed door Daubigny en vooral Corot. In deze trant werkte hij eerst ook in Nederland (Veluwezoom), maar onder invloed van Jacob Maris werd zijn kleur donkerder. Zijn voorliefde ging echter uit naar bosgezichten, die door de zilverige toon een geheel eigen Hollandse versie werden van de Barbizon traditie. Hij werkte ook met houtskool en pastel en liet een groot aantal litho's en etsen na.
De Bock was van grote invloed op het werk van zijn leerling/vriend Bernard Koldewey.
Toen hij zich te Renkum vestigde verzamelde zich een groep landschapsschilders rondom hem. Daartoe behoorde o.a. Cornelis Kuypers, Xeno Munninghoff, D. Wiggers etc.
De Bock was onder de indruk van het talent van Hendrik Alexander van Ingen, en er wordt wel eens beweerd dat deze van Ingen de koeien schilderde in de landschappen van de Bock.
 

  De Bock richt zich vooral op het Nederlandse landschap, zoals de hunebedden in Drenthe. Zijn landschappen zijn vaak zwaar en somber.
Op 1 mei 1902 wordt in Renkum de kunstvereniging Pictura Veluvensis opgericht. Onder de oprichters zijn Théophile de Bock en M. Logeman, die een jaar eerder de Renkumse VVV mee hadden gesticht. Men wilde de belangstelling voor de kunst bevorderen, de samenwerking van de in Renkum en Heelsum wonende kunstenaars stimuleren.
In 1902 vertrekt de Bock vanuit Renkum naar Den Haag om daar zijn laatste levensjaren aan het blonde duinlandschap te werken.
bron: museum Nunspeet

 

 

 

 


Theophile de Bock 1851-1904

Th.de Bock ( 1851- 1904), "In 't Westland""
olie op paneel, 46 x 26 cm; r.o gesigneerd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  INDEX