Ron Nieuwenhuizen

beeldmateriaal

mail@

 

  Schilders van het Westland

Borgert Carolus van Ettinger 1916-1991

 

 

 

 

 

  index

 

 Borgert Carolus van Ettinger de man die decennia lang het " Den Haag van na de oorlog" vastlegde op vele honderden schilderijen. Gezeten op de bagagedrager schilderde hij zijn doeken, die hij voor op zijn fiets had geklemd.

Carolus "Bol" van Ettinger was een bekend figuur in het Haags straatbeeld, die door voorbijgangers als de "Fietsende Rembrandt" of "Rembrandt op de fiets" werd herkend. Hij vond zijn onderwerpen vooral in de pittoreske buurten in en rondom het oude Haagse stadscentrum. Daarmee vereeuwigde hij de stad zoals veel oudere hagenaars die nog uit hun jeuge herinneren. Huizen, straten en pleinen die verdwenen zijn, de sfeer van het echte Den haag uit de jaren '50 ,'60 en '70- ze zijn allemaal terug te vinden in de beelden die van Ettinger dag in, dag uit in de openlucht creeerde.

Na zijn dood werd zijn oeuvre beheerd door zijn dochter Madelon van Ettinger - van Welzen.

Borgert Carolus van Ettinger werd in 1916 geboren in Den Haag. hij studeerde aan de Haagse academie voor Beeldende Kunsten en aan de Eerste Nederlandse Vrije studio van Prof.W.van den Berg en Christiaan de Moor.Hij begon zijn loopbaan als kunstschilder tijdens de bezettingsjaren, toen hij -in opdracht van het gemeentebestuur-de door bombardementen verwoeste en beschadigde delen van Den Haag op zijn doeken vastlegde.Daarmee begon een artistieke carriere in de openlucht, waarin hij stadsbeelden vereeuwigde van Den Haag, Amsterdam, Leiden, Delft, Brugge, Kopenhagen en Jeruzalem.

Als Van Ettinger op straat aan het werk was, stonden er altijd nieuwsgierige mensen om hem heen. Graag ging hij in op hun commentaar, gevat en snedig, als iemand die met een groot gemak en plezier zijn publiek weet te bespelen.Voor hem waren die omstanders geen onpersoonlijke figuranten, maar mensen voor wie hij net zo goed een boodschap had als voor hen die bereid waren zijn schilderijen aan te kopen. Hij zag zichzelf als de schilder van de geconserveerde en verdwijnende stadsgezichten, die de moderne mens veel waardevols te bieden heeft. Zelf zei hij hierover:

"De stedeling kan na lange tijd, onverwachts zijn stad anders zien, als een schilder daar een nieuw licht op vermag te werpen. Deze nieuwe gewaarwording maakt mensen bewust van het feit dat de schoonheid vlakbij voor het grijpen ligt........... Men mag stadtsmensen, die na een enerverende dagtaak in goede muziek hun psychisch evenwicht terugvinden, in de beeldende kunst evnmin stenen voor brood geven. Een waarlijk geinspireerd schilder van de eigen omgeving kan daar borg voor staan."

Naast stadsgezichten schilderde Van Ettinger echter in opdracht ook vele portretten.

Van Ettinger voltooide in zijn leven vele honderden schilderijen, die hij enige malen in grote overzichtstentoonstellingen bijeen bracht. In 1953 exposeerde hij zijn Leidse schilderijen in de tentoonstelling "De vier jaargetijden van Leiden" die in de Burcht te bezichtigen was. In 1983 werd in de Grote Kerk in den Haag een enorme expositie van zijn werk ingericht waarin, naast de Haagse stadsgezichten, ook portretten, interieurs,stillevens en zee-en havengezichten werden getoond

 

meer over B.C. van Ettinger

 

 

Rembrandt op de fiets(Pieter A.Scheen)

Herenstraat Wateringen

Hoofdstraat De Lier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B.C.van Ettinger  Hoofdstraat Kaaibrug over de Lee.
olie op baord  ,beide 80 x 60 cm .

De Lier